Buiten Leven

Met aandacht en omzien
Achterveld staat voor samen buiten leven in een gemoedelijk dorp. Een dorp met een rijke traditie van samen werken, samen vieren en voor elkaar zorgen. Een plek waar mensen aandacht hebben voor elkaar en naar elkaar omzien.

Dorps leven
Een dorp waar je je thuis voelt. Waar je op straat een praatje maakt met een dorpsgenoot of een kop thee drinkt met een buurvrouw in het zicht van je spelende kinderen. Waar je elkaar helpt met een klusje of actief bent bij één van de vele verenigingen die Achterveld rijk is. Een dorp met aandacht voor jong en oud.

Feestelijke tochten
Twee keer per jaar loopt het dorp uit om samen te feesten. Bij de door de Puupenkoppen georganiseerde carnavalsoptocht en in de zomer bij de Tour de Junior: het internationaal vermaarde jeugdwielertoernooi dat wordt opgeluisterd met een levendige braderie.

Carnaval   Tour de Junior

Het verhaal van de plek

Het Coöperatiegebouw en de Moespot - dorpse iconen van samenleven
Achterveld is een bijzondere plek waar mensen altijd al hun heil zochten. En dat is niet voor niets. Samen de schouders eronder zetten en voor elkaar zorgen hebben de inwoners hier altijd al gedaan. Het Coöperatiegebouw en de Moespot zijn de nog altijd dorpse iconen van samenleven. Gebouwen bovendien met een bijzonder verhaal.

Samen sta je sterk
De eerste bewoners van Achterveld zijn de boeren die hier al sinds de Middeleeuwen het land bewerken. Eeuwenlang voorzien ze zo in hun levensonderhoud, totdat ze aan het eind van de negentiende eeuw in zwaar weer komen door dalende graanprijzen en concurrerende producten. Daarom richten de Achterveldse boeren hun eigen coöperaties op. Wat begint met een boerenleenbank, wordt al snel gevolgd door een veevoer- en zuivelfabriek. Met succes: zelfs tijdens de landbouwcrisis houden de boeren het hoofd boven water!

Het Coöperatiegebouw
Jarenlang symboliseert het beeldbepalende Coöperatiegebouw de succesvolle samenwerking tussen de boeren. Hoewel er door landbouwmoderniseringen een einde komt aan de coöperaties en ook aan het gebouw, geldt dit niet voor het sociale aspect: het nieuwe ontwerp lijkt sterk op het oude en combineert wonen met maatschappelijke voorzieningen.

Cooperatiegebouw oud   Cooperatiegebouw nieuw

De Moespot
In het gebouw dat nu dienst doet als cultureel centrum werd in 1912 door de kerk de eerste basisschool van Achterveld opgericht. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de Moespot het decor van belangrijke onderhandelingen tussen de geallieerden en de Duitse bezetters. Dit was niet alleen een aanloop tot de latere capitulatie in Wageningen, maar leverde ook direct vruchtbaar resultaat op. Met hetAkkoord van Achterveldwerd besloten tot voedseldroppings boven hongerend Nederland. De Moespot maakte haar naam van zorg en omzien opnieuw waar, maar nu op een niveau dat dat van Achterveld ver ontstijgt.

Deelnemer Commodore Andrew Geddes bewaart aan deze gebeurtenis in Achterveld een prettige herinnering: het ging eens niet om vernietiging en beschadiging, maar om hulp aan mensen in nood, zo schreef hij in een brief:

Brief

Zou het niet mooi zijn om net als de samenwerkende boeren uit de vorige eeuw hier jouw nieuwe thuis te creëren?

Dorps wonen met aandacht voor elkaar.

Het kan in Achterveld. Waar je buiten thuis bent.