Buiten Wonen

Geborgen thuis in het buiten
Wonen in Achterveld staat voor een geborgen thuis in het buiten. Met de blik op de weidsheid van de omliggende velden maar ook met de dorpskern om de hoek. Landelijk en dorps wonen op een plek waar mensen al eeuwenlang aangetrokken worden door de rust en de natuur.

Alle ruimte om te spelen
Een plek waar je direct vanuit huis een gemoedelijke en groene omgeving in stapt. Waar de aloude Modderbeek weer meandert als vanouds, hebben kinderen alle ruimte om te spelen en de natuur te ontdekken.

Jongetjes met schepnet   Paardrijden

Fruit van de boer
Buiten Wonen in Achterveld betekent genieten van de rust en ruimte. Op weg naar huis fruit, melk en eieren kopen op de boerderij. Wonen bij de natuur maar zeker niet op een afgelegen plek. School, supermarkt en de sportvelden zijn vlakbij - net als het centrum van Leusden. Zelfs de bruisende stad Amersfoort met haar gezellige historische centrum ligt op steenworpafstand.

Het verhaal van de plek

De Herenkamer - woonplek met vakantiegevoel

Op zoek naar het buitenleven
Dat mensen Achterveld altijd al weten te vinden en waarderen is niet verbazingwekkend. Het afwisselende, weidse landschap in deze streek trekt al eeuwenlang mensen aan die kiezen voor een woonplek met rust en ruimte. Zo verblijven stedelingen in de zeventiende eeuw hier regelmatig om te genieten van de schone lucht en het buitenleven. Toen al vond men hier een woonplek met vakantiegevoel.

Goed toeven op het platteland
In de welvarende Gouden Eeuw gaat het Nederland economisch voor de wind. Met name in de steden groeit het aantal 'nieuwe rijken' dat hiervan weet te profiteren. Zij kopen steeds vaker oude kloosters op die ze laten ombouwen tot buitenplaats: een luxe landhuis omgeven door uitgestrekte tuinen. Zo kunnen ze gedurende de zomer de hete stad met haar stinkende grachten ontvluchten en heerlijk toeven op het platteland.

Edellieden   Herenkamer

Genieten in de Herenkamer
Het bezit van zo'n uitgestrekte buitenplaats is alleen voorbehouden aan de allerrijksten. Een andere manier om als stedeling te kunnen vertoeven op het platteland is het kopen of huren van een herenkamer in een plaatselijke boerderij.

Hiervan zijn er in Achterveld rond deze tijd veel te vinden. Deze luxe ingerichte kamers worden buiten de pacht gehouden en zijn uitsluitend voor het gebruik van de familie uit de stad. Tijdens hun verblijf worden ze door de boer verwend met verse lekkernijen. Soms hebben ze zelfs een eigen boomgaard tot hun beschikking. Zo trekken de stedelingen zich terug in hun eigen, geborgen thuis - maar dan wel omgeven door de ruimte, rust en schone lucht van het groene platteland.

Zou het niet mooi zijn om net als de stedeling uit de Gouden Eeuw hier jouw nieuwe thuis te creëren?

Een woonplek met vakantiegevoel.

Het kan in Achterveld. Waar je buiten thuis bent.