Buiten Zijn

Landschap in beweging
In Achterveld ben je altijd buiten. Gelegen in de rust van het landelijk gebied maar tegelijkertijd in verbinding met alle windstreken. Een gezond landschap dat uitnodigt om naar buiten te gaan.

Avondrondje
Wat is er fijner om na een drukke werkdag thuis te komen en direct buiten te zijn. Om na het eten een ommetje te maken of een rondje te joggen in het gebied rond de Modderbeek. Of in het weekend op je racefiets te springen en je aan te sluiten bij de wielerpelotons die voorbij rijden over de Hessenweg.

De paden op, de lanen in
De omgeving van Achterveld biedt tal van mogelijkheden voor sport en recreatie in de buitenlucht. Trek er met familie of vrienden op uit en laat je verrassen door een omgeving met fraaie klompenpaden, mooie lanen, boerderijen en buitenplaatsen. Of fiets gezellig met de kinderen naar de Pluktuin in Stoutenburg om een mooie bos bloemen voor op tafel te plukken.

Snorrenhoefpad 2   Snorrenhoefpad 3

Het verhaal van de plek

De Hessenkar - nieuwe sporen door het landschap

Al eeuwenlang laten reizigers en bewoners hun sporen na in de omgeving rond Achterveld. Niet alleen over de gebaande paden, maar ook via nieuwe routes. Zo rijden honderden jaren lang grote karren, beladen met handelswaar uit alle windstreken, door Achterveld en brengen kooplui reuring in het dorpje.

Verbonden met de buitenwereld
Lange tijd is Achterveld en omgeving nauwelijks verbonden met de buitenwereld. Dit verandert in 1614 met de komst van de Hessenweg. Het is de eerste doorgaande verbinding in het hele gebied en loopt via Barneveld en Achterveld naar Amersfoort. De weg maakt deel uit van een groot stelsel van Hessenwegen die hun naam te danken hebben aan het Duitse Hessen. Omdat de karren die de Hessense kooplui gebruiken breder zijn dan in Nederlandse steden en dorpen is toegestaan, leggen zij hun eigen wegen aan. Deze lopen over de woeste gronden - en dus ook door Achterveld. Zo vinden de Hessense handelaren hun weg door het landschap en laten er hun karrensporen achter.

Paardenkar   Karrenspoor oud

Leven in de brouwerij
Langs de Hessenwegen ontstaan herbergen en pleisterplaatsen. Hier kunnen de langstrekkende kooplui uitrusten en hun paarden verzorgen. Zo is ook herberg de Roskam, nog steeds centraal gelegen in het dorp, een van oorsprong oude pleisterplaats. Niet alleen zorgen de langstrekkende kooplui hier voor reuring, ook de Achterveldse boeren komen naar dit café. Het brengt veel leven in de brouwerij!

Zou het niet mooi zijn om net als de Hessense kooplui jouw weg te vinden op het platteland rondom Achterveld en er nieuwe sporen te trekken?

Er op uit trekken in de natuur.

Het kan in Achterveld. Waar je buiten thuis bent.